Architects and Planners

Musis Sacrum, Arnhem

 

Info

Musis Sacrum, Arnhem

Musis Sacrum, Arnhem

Sinds 1847 hebben zich zoveel activiteiten afgespeeld in en rond Musis Sacrum, dat het Musisgebied en het Musis-gebouw tot een uiteenlopende reeks van verschijningsvormen verworden. Het resultaat was een ingewikkeld ruimtelijk complex dat niet goed functioneerde met een gedateerde uitstraling. Desondanks is het gebouw geliefd in Arnhem en omstreken. Het project bestaat uit de renovatie van het bestaande monument en de sloop/nieuwbouw en uitbreiding van de grote zaal evenals de inpassing van ondersteunende functies en entreegebied.
Het ontwerp grijpt terug op de essentie van het Musis Sacrum: het genieten en ten gehore brengen van muziek in een uitmuntende akoestiek en aantrekkelijke groene omgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op de sfeer en het karakter van het instituut Musis Sacrum, het lommerrijke Musispark en de identiteit van het Gelders Orkest en het MSSA zelf. Door geen concessies te doen aan de akoestiek en de multifunctionaliteit kan het Musis Sacrum het vanzelfsprekende huis worden voor een breed scala aan voorstellingen, van symfonische muziek tot popmuziek en alles daartussenin.
De uitbreiding is vormgegeven als een uitnodigend en alzijdig paviljoen in het park dat het bestaande monument op respectvolle wijze aanvult en als zodanig in het landschap is opgenomen. De concertzaal heeft achter het podium een grote glazen gevel met uitzicht op het Musispark als ‘groen decor’, welke ook te openen is voor openluchtvoorstellingen. Bestaand en nieuw worden door een gemeenschappelijke plint met elkaar verbonden, waarmee het Musis Sacrum een eigentijdse, nieuwe monumentaliteit krijgt die hoort bij een muzikaal programma van dergelijk niveau.

opdrachtgever:

Gemeente Arnhem

programma:

Concertzaal

architect:

Frits van Dongen, Patrick Koschuch

projectteam:

Ralph van Mameren, Elisabetta Bono, Rui Duarte, Hesh Fekry, Klaas Sluijs, Olga Moreno

datum opdracht:

2014

bouwjaar:

2015 – 2017

bruto oppervlakte:

nieuwbouw 5.950 m², bestaand 3.877 m², uitbreiding 3.700 m²

Subscribe to our mailing list

Subscribe voor onze mailing lijst

*indicates requiredinvullen vereist
×