Architects and Planners

‘Design Masterpiece’ Housing, block A5, Seoul Gangnam District.

 

Info

‘Design Masterpiece’ Housing, block A5, Seoul Gangnam District.

'Design Masterpiece' Housing, block A5, Seoul Gangnam District

In de heuvels ten zuiden van Seoul in de wijk Gangnam is een woonwijk van 1.363 huishoudens met een totale oppervlakte van 180,000 m2 gerealiseerd. Het project is geïnitieerd door een zeer ambitieuze opdrachtgever om de status quo in de cultuur van bouwen en ontwikkelen van woningen in Zuid-Korea te doorbreken. Onze uitgebreide ervaring met de Nederlandse woningbouwtraditie was dan ook reden voor de opdrachtgever om ons uit te nodigen voor een nieuwe visie op het Koreaanse woongebouw van de toekomst.

Ondanks de perifere locatie is het Seoul Gangnam District een échte woonwijk geworden; een gemeenschap verbonden met Seoul maar voor een groot deel zelfvoorzienend. In het voorstel hebben we getracht een masterplan te maken die een kwalitatief hoogwaardige omgeving oplevert en dat bijdraagt tot de vorming van een wijkgemeenschap. Een gemeenschap ontwikkelen veronderstelt dat de mogelijkheid wordt geboden dat bewoners letterlijk en figuurlijk verbonden zijn met elkaar en een gevoel van trots kunnen ontwikkelen.

Het masterplan is gebaseerd op de topografie van de plek; een ensemble van een nieuw ontwikkelde typologie ‘Tower Block Hybrid’, openbare wegen en intieme collectieve binnenhoven. De nieuwe typologie heeft additionele kwaliteiten in stedenbouwkundige zin zoals een duidelijke afscheiding tussen openbare en private ruimte dat werkt als een extra instrument om gedrag te beinvloeden. Dit leidt ertoe dat bewoners het formele karakter van de straat en de intieme sfeer van de hoven kunnen onderscheiden welke een door bewoners gedeelde nieuwe betekenis krijgen. Kortom zich onderdeel voelen van een gemeenschap.

opdrachtgever:

Korea Land & Housing Corporation

programma:

1363 appartementen, faciliteiten, buurtcentrum, 1600 parkeerplekken

architect:

Frits van Dongen

competitie team:

Jason Lee, Jan-Willem Baijense, Marie-Aline Rival, Magdalena Szczypka, Rene Bos, Andrea Sooyoun Kim, Mathew Winter

project team:

Jason Lee, Jan-Willem Baijense, Rui Duarte, Laura Mezquita Gonzalez, Nam Dong Ho, Mathew Winter, Sasha Hendry, Andrea Sooyoun Kim, EunSong Park

landschapsarchitect:

Van Dongen–Koschuch

adviseur duurzaamheid:

Transsolar, Stuttgart

datum opdracht:

april 2010 (competition, 1st prize)

bruto oppervlakte:

166000 m2

inhoud:

498000 m3

Subscribe to our mailing list

Subscribe voor onze mailing lijst

*indicates requiredinvullen vereist
×