Architects and Planners

Kopblok, Houthavens Amsterdam

 

Info

Kopblok, Houthavens Amsterdam

Kopblok, Houthavens Amsterdam

Het Kopblok vormt de beëindiging van blok 0, de eerste strook woonbebouwing van de Houthavens. Het gebouw vormt de afsluiting van de gedifferentieerde volumetrische opbouw van de eerste bebouwingsstrook. Het ontwerp is boven het ondergronds parkeervolume ‘klassiek’ opgebouwd:

– De plint, een 6 meter hoge ruimte, met commerciële publieksfunctie, die de Houthavenkade via de bebouwing aan de haven verbindt met de Haparandaweg (Haparandadam).
De plint refereert met zijn bogenstructuur aan de romantische mogelijkheden, de klassieke warmte en het unieke karakter van zuidelijke historische referenties.
– De architraaf, een architectonische bekroning van het ‘torenachtige’ volume van het gebouw.
– De schacht, het woon volume, dat zich vanaf de plint, de derde, zeer brede verdieping, uitstrekt tot het torenachtig volume van de architraaf.

Op deze manier wordt een gedifferentieerd patroon aan luxe appartementen aangeboden.De schacht kenmerkt zich door een subtiele rasterstructuur van een gevel met diepe neggen en grote glasvlakken, een stoer gebouw dat zich niet direct als woonbebouwing laat lezen. Het gebouw bestaat volumetrisch uit een geometrisch ensemble , dat de beëindiging vormt van de gedifferentieerde verzameling van hogere en lagere bebouwingen van de eerste bebouwingsstrook. Als Kop van deze strook is het gebouw alzijdig zichtbaar en toont het een strakke, steenachtige gevelstructuur die door middel van de grote glasvlakken en diepe neggen van de gevel van binnenuit een ‘framed view’ van haven en stad creëert. De geelgoude tint en materialiteit van de gevels versterken de warme en intieme teint, gevoel en uitdrukking van het gebouw.

locatie:

Houthaven Amsterdam

opdrachtgever:

Synchroon

programma:

woningen, commerciële plint

architect:

Frits van Dongen, Patrick Koschuch

projectteam:

C. de Heer, R. van Mameren en M. Super

datum:

2015 – nu

Subscribe to our mailing list

Subscribe voor onze mailing lijst

*indicates requiredinvullen vereist
×