Architects and Planners

Musis Sacrum, Arnhem

 

Info

Musis Sacrum, Arnhem

Musis Sacrum, Arnhem

Sinds 1847 hebben zich zoveel activiteiten afgespeeld in en rond Musis Sacrum, dat het Musisgebied en het Musisgebouw een reeks van verschillende verschijningsvormen vertonen, voortgekomen uit verschillende eisen, door exploitanten, stadbestuurders en bewoners.

Onze visie gaat terug naar de essentie van het Musis Sacrum: het genieten en ten gehore brengen van muziek in een uitmuntende akoestiek en aantrekkelijke groene omgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op de sfeer en het karakter van het instituut Musis Sacrum, de mogelijkheden en eigenschappen van het lommerrijke Musispark en de identiteit van het Gelders Orkest en het MSSA zelf. Het centrale uitgangspunt is dat er geen concessies worden gedaan met betrekking tot de multifunctionaliteit en akoestiek van de zalen, waardoor het Musis Sacrum het vanzelfsprekende huis wordt voor het meest breed denkbare scala van voorstellingen en evenementen, van symfonische muziek tot popmuziek en alles wat daar tussenin ligt.

De uitbreiding wordt vormgegeven als een uitnodigend en alzijdig paviljoen in het park dat het bestaande gemeentelijk monument op eerbiedige manier aanvult en mooi in het landschap is verklonken. De concertzaal heeft achter het podium een grote glazen gevel die fungeert als groen decor tijdens optredens en die te openen is naar het Musispark voor bijvoorbeeld zomeravondconcerten in de buitenlucht. Bestaand en nieuw worden door een gemeenschappelijke plint met elkaar verbonden, waarmee het Musis Sacrum een eigentijdse monumentaliteit verkrijgt die hoort bij een dergelijk muzikaal programma. Deze plint creëert tevens een stedelijke voorruimte midden in het park wat zal gaan fungeren als een verlengstuk van de foyers. De nieuwe multifunctionele zaal manifesteert zich als los volume en is, in tegenstelling tot de bestaande uitbreiding, niet tegen het bestaande monument aangekoekt. Ons ontwerp geeft het monument daarmee de ruimte en het podium dat het verdient.

opdrachtgever:

Gemeente Arnhem

programma:

Theater

architect:

Frits van Dongen, Patrick Koschuch

projectteam:

E.Bono, H. Fekry, K. Sluijs, O. Moreno, R. van Mameren, R. Duarte

datum opdracht:

2014

bouwjaar:

2015 – nu

bruto oppervlakte:

nieuwbouw 5.950 m², bestaand 3.877 m², uitbreiding 3.700 m²

Subscribe to our mailing list

Subscribe voor onze mailing lijst

*indicates requiredinvullen vereist
×