Architects and Planners

Poppodium Grenswerk, Venlo

 

Info

Poppodium Grenswerk, Venlo

Live music venue Grenswerk, Venlo

Q4, onderdeel van de middeleeuwse binnenstad aan de Maaszijde, wordt het toekomstige creatieve en culturele hart van Venlo. De cultuurhistorische structuren vormen de dragers van de nieuwe stedenbouwkundige ontwikkeling. De karakteristieke Middeleeuwse en 19e eeuwse parcelering zijn uitgangspunt van het verkavelingsplan van het gebied.

De bouwenvelop geeft vooral de architectuur en massa weer, gericht op woningbouw op deze locatie. Gezien het onderscheid in functie, hebben wij voor het poppodium gekozen voor een zorgvuldig ingepast, maar stoer volume, dat overeenkomt met de typologie van een pakhuis.
Het volume is op deze manier elegant verklonken in een dichtbebouwde binnenstedelijke omgeving. In vormgeving sluit de nieuwe poptempel aan op het historisch dakenplan van het centrum, met de sterk aanwezige dakkappen. Deze kapstructuur is uitgewerkt tot het kenmerk van het gebouw, een architectonisch statement. Vanaf de entree heeft men prachtig zicht op de grote kapplafond, dat zich ook in de zaal voortzet en zo voor een unieke beleving zorgt.
Ook de gevel verwijst naar de pakhuishistorie, op een abstracte en decoratieve manier. Door deze grote ramen is het programma van het gebouw van buiten af duidelijk te ‘lezen’.

De kavel is in relatie tot het zaaloppervlak relatief beperkt. Allesbepalend in het ontwerp is de positie van de zaal. Door de zaal op te tillen en centraal te plaatsen werd het mogelijk om de publieke functies, de entree, het popcafé, oefenruimtes en het laden en lossen op straatniveau te plaatsen. De zaal is door vluchttrappen en toiletten van de woningen gescheiden, als extra geluidsbuffer. De vides verbinden entree, foyer en zalen, artiesten, kantoormedewerkers en bezoekers. We positioneren het programma zo, dat een open, transparante sfeer op de begane grond ontstaat, met uitnodigende plint, die voor aansluiting met het stedelijk weefsel zorgt. De poptempel heeft de uitstraling van interactie en gezelligheid, met zichtbare activiteiten. De oefenstudio’s hebben vensters aan het entreegebied en het popcafé. Muziek maken is zo zichtbaar; ook voor gewone bezoekers.

opdrachtgever:

Gemeente Venlo

programma:

Popodium (550 pers.), studios, popcafe

architect:

Frits van Dongen, Patrick Koschuch

projectteam:

H.Fekry, Henk de Haas, Jeroen Kreijne, Raul Forsoni, Gianna Bottema, ILA

datum opdracht:

2012

bouwjaar:

2013 – nu

bruto oppervlakte:

2500m²

Subscribe to our mailing list

Subscribe voor onze mailing lijst

*indicates requiredinvullen vereist
×