Architects and Planners

Boston & Seattle Wilhelminapier, Rotterdam

 

Info

Boston & Seattle Wilhelminapier, Rotterdam

Boston & Seattle Wilhelminapier, Rotterdam

Vroeger was de Wilhelminakade een havenkade waarvandaan veel passagiersschepen naar Amerika vertrokken. De pier is een symbool geworden van de 19e- en 20e-eeuwse emigratie naar Amerika. Op deze historische plek ,die sinds 2000 in een stroomversnelling van hoogbouw is beland, werd Van Dongen Koschuch gevraagd om twee woontorens te ontwerpen.

De beiden torens zijn 70 meter hoog een staan op een plint van commerciële ruimten en een 4 laags bovengronds parkeergarage. Per laag bevinden zich 6 appartementen met een totaal aan 220 woningen. Een groen dak vormt de landschappelijke verbinding tussen beide torens waar collectieve functies zoals een sociëteit en een panoramisch terras samengebracht zijn.

De torens hebben een “kruisplattegrond” voor een optimaal uitzicht en perfecte bezonning. Door de kruisvorm manifesteert het gebouw zich als slank en elegant volume, de grote balkons zijn half inpandig.
Voor de parkeergarage was het de uitdaging geen gesloten doos te ontwerpen, de plint diende een dialoog aan te gaan met de publieke ruimte. Als antwoord hierop is een efficiënt gevelconcept ontworpen met een artistieke ingreep. Historische figuratieve afbeeldingen worden vertaald in een lamellenstructuur die aspecten als beperkte inkijk, indirect licht en ventilatie oplossen. Vanaf het maaiveld zal door een spel van licht en doorkijk een dynamische gevel ervaren worden, naargelang men zich rondom het gebouw begeeft. Deze dynamische lamellenstructuur wordt verweven met het strakke, robuuste, grid van de torens die zich op deze manier tijdloos integreren in de Wilhelmina pier.


opdrachtgever:

V.O.F. Pier III

programma:

Woningbouw en commerciële plint

architect:

Frits van Dongen, Patrick Koschuch

projectteam:

C. de Heer, M. Verhelst, M. Llazares, J. Kreijne

datum opdracht:

2012

bouwjaar:

2014 – nu

bruto oppervlakte:

40.000 m²

Subscribe to our mailing list

Subscribe voor onze mailing lijst

*indicates requiredinvullen vereist
×